Logo
ISKALNIK PO STRANI
  1. Dom
  2. >
  3. Pogosta vprašanja
  4. >
  5. Priključevanje
  6. >
  7. V manjšem naselju s tremi hišami smo pred 15 leti sami napeljali zemeljske električne vode iz bližnje vasi in pokrili vse stroške. Novi sosed bo pričel z izgradnjo hiše in pridobitvijo električnega priključka. Ali mora poravnati tudi del investicije v električno infrastrukturo, ki smo jo pred 15 leti že plačali?

V manjšem naselju s tremi hišami smo pred 15 leti sami napeljali zemeljske električne vode iz bližnje vasi in pokrili vse stroške. Novi sosed bo pričel z izgradnjo hiše in pridobitvijo električnega priključka. Ali mora poravnati tudi del investicije v električno infrastrukturo, ki smo jo pred 15 leti že plačali?

Povračila dela stroškov so omogočali Splošni pogoji za dobavo in odjem električne energije (v nadaljevanju: Splošni pogoji) iz leta 1986, ki pa od leta 2002 ne veljajo več.

Splošni pogoji iz leta 1986 so v 3. odstavku 18. člena določali, da so imeli investitorji v električno omrežje 10 let pravico zahtevati od bodočih uporabnikov omrežja povračilo dela stroškov izgradnje tega omrežja, v katerega so investirali. Glede na dejstvo, da ste vi in vaši sosedje gradili omrežje leta 1997, ko so veljali Splošni pogoji iz leta 1986, in da je od izgradnje omrežja preteklo več kot 10 let, žal po veljavnih predpisih  niste več upravičeni do povračila dela stroškov izgradnje električnega omrežja.

Vse izvedenke Splošnih pogojev, ki so leta 2002 in 2007 nadomestile Splošne pogoje iz leta 1986 in tiste iz leta 2002, takšnih povračil žal več ne predvidevajo.