Uresničujmo, z energijo varčujmo

Ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo družba SODO nadaljuje s projektom »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«

Projekt »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« spodbuja vse odjemalce električne energije k varčni in učinkoviti rabi energije.


Vsak posameznik lahko prihrani pri izdatkih za energijo tako doma kot na delovnem mestu. Količino prihranka lahko izračunate s pomočjo aplikacije in nasvetov. Z nižjo porabo energije prihranimo pri denarju - stroških za električno energijo, in posledično varujemo okolje, saj s tem zmanjšamo emisije CO2. Tako pomembno prispevamo k trajnosti okolja za nas in za naše zanamce.
Ker so otroci naši največji ambasadorji in naše največje ogledalo, smo v projekt varčevanja z okoljem in energijo povabili ravno njih. Otroci s svojim ravnanjem, znanjem in vedenjem pogosto spreminjajo navade v svojih domačih gospodinjstvih ter vrednote prenašajo tudi na druge generacije in člane svoje družine. Otroci so naša prihodnost, ki s svojim odnosom do okolja vplivajo tudi na prihodnost vseh nas – naše okolje.


Začetek projekta »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« sega v leto 2012, ko je bila k sodelovanju povabljena ena izmed prvih ekošol v Sloveniji - Osnovna šola Notranji odred Cerknica. Učenci in učenke Osnovne šole Notranjski odred Cerknica so z zglednim programom varčevanja z električno energijo prispevali pomemben delež k zmanjšanju porabe energije in izpusta emisij toplogrednih plinov.
Njihovi doseženi rezultati in odzivi so bili glavni razlog, da projekt v letu 2013 razširimo tudi na druge šole po Sloveniji. Enajst šol iz različnih slovenskih regij je tako k nasvetom o varčevanju z električno energijo in okoljem pristopilo na nekoliko bolj kreativen način – s sodelovanjem v fotografskem natečaju. Zmagala je OŠ Puconci, ki je bila nagrajena z izobraževalnim izletom v Muzej elektroprenosa Fala v Laškem, ki je v lasti družbe ELES.


V letu 2014 je družba SODO izvajala projekt ozaveščanja o varčevanju z energijo že tretje leto zapored. Tokrat v okviru natečaja »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«, ki se je pričel 3. novembra 2014 in se je zaključil 31. januarja 2015.

V letu 2016 je natečaj distribucijskega operaterja električne energije SODO d. o. o. »Uresničujmo, z energijo varčujmo« potekal že četrto leto zapored, prvič pa se je zgodilo, da sta bila zmagovalca kar dva: OŠ Poljčane z videospotom »Naj bo varčnost HIT!« in OŠ Puconci z videospotom »Energijski hit«. Zmagovalni pesmi sta bili oznanjeni 19. decembra 2016, na gradu Jable, kjer se je otrokom pridružila tudi popularna slovenska pevka Neisha. Vsem sodelujočim šolam je družba SODO podarila varčne računalnike, zmagovalce pa je čakala prav posebna nagrada!

Na petem projektu, ki je potekal leta 2018, pod imenom "Izklopi dolgčas – Vklopi svoj vir energije!" je družba SODO k sodelovanju povabila preko 20 osnovnih šol iz celotne Slovenije. Svoje prispevke je oddalo 7 osnovnih šol, saj je bil tedanji izziv zelo kompleksen in najzahtevnejši do takrat. Šolarji so morali pokazati tako domišljijo kot tudi bistroumnost. In prav to je odlikovalo vseh 61 sodelujočih mladih raziskovalcev in ustvarjalcev. Osnovnošolci so skupaj s 13 mentorji in koordinatorji izdelali 7 kratkih filmov. V njih so predstavili svoje raznolike in unikatne ideje. Resnosti in poučnosti tematike, so s pridihom duhovitosti in igrivosti dali pozitivno in sproščeno perspektivo o rešitvah energijskega onesnaževanja. Šolarji se dobro zavedajo vodila, da le majhni koraki lahko spreminjajo svet na bolje. V letu 2018 si je zmago zaslužila OŠ Puconci, ko so se učenke in učenci spopadli z izdelavo videospota »Izklopi dolgčas – Vklopi svoj vir energije

 Projekt »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« je družba SODO v letu 2020 preoblikovala na način, da je za ozaveščanje učencev na temo odnosa do rabe električne energije izdelala obsežen pripomoček /uporabno preglednico/ pri učenju fizike, ki obravnava področje elektrike. Na ta način želi družba SODO dvigniti zavest o nujnosti učinkovite rabe energije v generaciji učencev 8. razredov na 448 osnovnih šolah, in želi vplivati na to, v času ko si učenci še oblikujejo navade, kako lahko z lastnim vedenjem prispevajo k ohranjanju okolja in bo to hkrati naložba za njihovo prihodnost.

Uporabno preglednico »Merske enote in fizikalna dejstva«, ki je doslej edina tovrstna uporabna zloženka, ki se distribuira po vsej Sloveniji brezplačno, in je bila izdana v nakladi 20.000 enot, so osnovne šole po vsej Sloveniji prejele do 10. 9. 2020.

Uporabno preglednico »Merske enote in fizikalna dejstva najdete tukaj: 8.r_Merske enote in fizikalna dejstva 2020_SODO.pdf

Vabljeni tudi na obisk naše Facebook strani: "Učinkovita raba energije"


Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.