Uresničujmo, z energijo varčujmo

Ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo družba SODO nadaljuje s projektom »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«

Projekt »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« spodbuja vse odjemalce električne energije k varčni in učinkoviti rabi energije.


Vsak posameznik lahko prihrani pri izdatkih za energijo tako doma kot na delovnem mestu. Količino prihranka lahko izračunate s pomočjo aplikacije in nasvetov. Z nižjo porabo energije prihranimo pri denarju - stroških za električno energijo, in posledično varujemo okolje, saj s tem zmanjšamo emisije CO2. Tako pomembno prispevamo k trajnosti okolja za nas in za naše zanamce.
Ker so otroci naši največji ambasadorji in naše največje ogledalo, smo v projekt varčevanja z okoljem in energijo povabili ravno njih. Otroci s svojim ravnanjem, znanjem in vedenjem pogosto spreminjajo navade v svojih domačih gospodinjstvih ter vrednote prenašajo tudi na druge generacije in člane svoje družine. Otroci so naša prihodnost, ki s svojim odnosom do okolja vplivajo tudi na prihodnost vseh nas – naše okolje.


Začetek projekta »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« sega v leto 2012, ko je bila k sodelovanju povabljena ena izmed prvih ekošol v Sloveniji - Osnovna šola Notranji odred Cerknica. Učenci in učenke Osnovne šole Notranjski odred Cerknica so z zglednim programom varčevanja z električno energijo prispevali pomemben delež k zmanjšanju porabe energije in izpusta emisij toplogrednih plinov.
Njihovi doseženi rezultati in odzivi so bili glavni razlog, da projekt v letu 2013 razširimo tudi na druge šole po Sloveniji. Enajst šol iz različnih slovenskih regij je tako k nasvetom o varčevanju z električno energijo in okoljem pristopilo na nekoliko bolj kreativen način – s sodelovanjem v fotografskem natečaju. Zmagala je OŠ Puconci, ki je bila nagrajena z izobraževalnim izletom v Muzej elektroprenosa Fala v Laškem, ki je v lasti družbe ELES.


V letu 2014 je družba SODO izvajala projekt ozaveščanja o varčevanju z energijo že tretje leto zapored. Tokrat v okviru natečaja »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«, ki se je pričel 3. novembra 2014 in se je zaključil 31. januarja 2015.

Facebook "Učinkovita raba energije"

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.